enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2725
EURO
34,7347
ALTIN
2.400,23
BIST
10.272,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
18°C
Van
18°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
/
/
/

Röportaj ve Söyleşi: Altun Çiçek – Jiyan Baran

Gazetemiz Kültür & Sanat editörü Jiyan Baran, şair Altun Çiçek ile kendisi, şiirleri ve ‘Tanrıçalar Cadılar ve Aykırı Kadınlar’ kitabı üzerine röportaj yaptı. 

Röportaj ve Söyleşi: Altun Çiçek – Jiyan Baran

Gazetemiz Kültür & Sanat editörü Jiyan Baran, şair Altun Çiçek ile kendisi, sanat hayatı ve edebiyat üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. 

 

Jiyan Baran: “Tanrıçalar Cadılar ve Aykırı Kadınlar” kitabınızı heyecanla okumuş ve çok takdir etmiştim emeklerinizi. Banu Başeren ile birlikte yazdığınız ve geniş okuyucu kitlelerine ulaşan kitabınızdan biraz bahseder misiniz?

Altun Çiçek: Tanrıçalar Cadılar Ve Aykırı Kadınlar şiir atölyesinde iki kadının bir araya gelerek ortaya çıkardığı bir kitap. Planlanmadan kendiliğinden gelişen bir proje. Sevgili Banu Başeren’i tanıyana kadar şiir yazdığımı en yakınlarımın dışında bilen yoktu. Yazmak adına yaptığım en radikal adımdı. Bir sanat atölyesinin arka odasında iki kadın şiirler yazarak hayata başkaldırıyorduk. Ataerkil bir toplumda şiir yazmak bir kadının çokta haddi değil. Hele ki o kadın eş ve anneyse öncelikleri çok farklı. Sonradan ben o atölyeye başlamamın kendi devrimim olduğunu anladım. Bizi etkileyen kadınlar hakkında konuşup, onlara şiirler yazıp okurken Banu bu yazdıklarımızı neden bir kitap haline getirmeyelim dedi ve o an kitabın ismini koydu. 46 dişil hikâye + bir adam = 47 insan öyküsü. Cinsiyetçi değil, birleştirici birleştirici bir kitap. Geçmişten günümüze hayatlarıyla, yaptıklarıyla, başarılarıyla iz bırakmış kadınların hikâyeleri ve bizim onlar için yazdığımız şiirler, öyküler. Kısaca içimizde sakladığımız Tanrıçalar var. Ki o Tanrıçalar aramızda dolaşıyor.

 

Her şeyden evvel bir anne olmanız ferasetinizi yükseltiyor ve sizi daha güzel kılıyor. Sayın Çiçek sizin pencerenizdeki annelik duygusundan biraz bahseder misiniz? Ayrıca kendinizi de biraz anlatır mısınız lütfen.

Dünyanın en güzel ve korkutucu duygusudur annelik. Her zaman söylerim her anne biraz şizofrendir. Çünkü aynı anda hem bir kadınsın, hem bir annesin, hem de mucizevî bir şekilde senin vücudunda büyüyen o canlıya dönüşüyorsun. İnsanüstü bir sevgi, sınırsız bir koruma hissi ve korkutucu bir güç. Bir annenin çocuğu için yapamayacağı şey yoktur. Bu keskin tarafları olan bir gerçekliktir. Bir de dezavantajlı bir çocuk annesiyseniz. O zaman ortaya garip bir enerji çıkıyor. Aslında kendimi anlatırken tek bir cümle kuruyorum. Ben bir anneyim. Önceliğim bu ki bundan hiç rahatsız değilim. Kadınlığım, şairliğim sonradan geliyor. Böyle olunca da hayata bakış açım bir çocuğun penceresinden oluyor. Onunla büyüyorum, olgunlaşıyorum, sivri yanlarımı törpüleyip iyileşiyorum.

 

Oğlunuz Rüzgâr çok zeki ve nadide bir çocuk. Ben ileride şefkati ile iyi bir insan hakları savunucusu ve avukat olacağını düşünüyorum. Bize biraz Rüzgâr’dan bahseder misiniz? Ayrıca ismi neden Rüzgâr, hikâyesi nedir?

Rüzgâr Otizmli(Atipik Otizmli) bir çocuk. Henüz iki yaşına girmemişti bu tanı konduğunda. Ve Rüzgâr tanı konuğu andan itibaren Otizmli bir birey olduğunu biliyordu. Bunu saklamak gereği hiç hissetmedim. Ben onu bir savaşçı olarak görüyorum. Çok zor dönemlerden geçti. Bir sürü yasaklar, kurallar, zorlu yorucu bir eğitim ve fizik tedavi süreci. Hiçbir zaman pes etmedi, yorulmadı. Yavaş ama sağlam adımlarla ilerledi. Sonsuz bir hayal dünyası var. Kararlı, çalışkan, sanata düşkün, kitap okumayı seven ve öğrenmeye çok hevesli bir çocuk. Şimdiden idealleri var. Dört yaşsından beri Astronot olmak istiyor. Bu hiç değişmedi. Uzay ve gezegenlere karşı büyük bir merakı var. Aynı zamanda işitsel zekâsı çok iyi. Bir çok enstrüman çalma isteği var. Çok güzel türküler, şarkılar, aryalar söyler. Yaşının üstünde bir nezakete sahip. Buda onu oldukça merhametli yapıyor. Ve her şeyden önemlisi mutlu bir çocuk. Adına gelince ilk andan itibaren aklıma gelen tek isimdi. Rüzgâr güçlüdür, taşıyıcıdır, bir hafızası vardır. Ömrü boyunca ona farklı duygular yaşattır umarım adı.

 

‘Tanrıçalar Cadılar ve Aykırı Kadınlar’ kitabınızda birçok kadının hikâyesi vardı. Sizi en çok etkileyen yaşam kimindi?  

Farkhunda Malikzada. Nasıl hastalıklı bir çağda olduğumuzun, inanç uğruna tüm insani değerlerin nasıl yerle bir edildiğin, birbirimize karşı nasıl tahammülsüz, sevgisiz olduğumuzun ve kadının nasıl önemsizleştirildiğinin çok acı bir kanıtıdır.  Sevgili Banu Başeren, Farkhunda için şöyle demiştir; “Bir asır sonra Farkhunda bir Tanrıça olarak anılacaktır.”

 

En çok sevdiğiniz film?

Kaplumbağalar Da Uçar

 

En son hangi kitabı okudunuz ve nereye seyahat ettiniz?

Mehtap Ceyran- Bekleyişin Şarkısı. Çok fazla şehir dışına çıkamıyorum. İstanbul’un görmediğim semtlerini geziyorum. En son Balat’ı gezdim.

 

Sanırım yeni bir şiir dosyası oluşturuyorsunuz. Bize biraz yeni dosyanızdan bahseder misiniz?

Dosyanın adı Rüzgâr çünkü ilk şiir ana ait, onun yazdığı bir şiirle başlıyor. Aslında benim ona bıraka bileceğim tek şey şiirlerim. Onun için kıymetli bir hatıra olacak. Ben uzun yıllar şair yanımı bastırmış bir kadın olarak yaşadım. Sonra bu bastırılmış duygu beni “Erkek Ağzı” ile yazmaya yöneltti. Açıkçası bu özgürlüğü sevdim. Kendime yazılmasını istediğim şiirleri yazdım. Rüzgâr dosyasının içinde bu şiirler var sıklıkla. Aşkla beraber büyüyen yaranın kabuklaşma evresi. Yaranın sızlaması, kanaması ve iyileşmeme isteği. Aragon ‘un dediği gibi; “Mutlu sevi yoktur.”

 

Sizce bu gezegende bulunmamızın geçerli ve rasyonel bir sebebi var mı? Varsa nedir?

Aslında ben bu konuya çok felsefi bakmıyorum. Programlanmış bir varoluş var. Dilediğimiz kadar sorgulaya biliriz. Bir varoluş olduğu gibi, bir son bulmada var. Bu döngünün içinde insan olarak doğmuş, yaşıyor ve öleceğiz. Sonrası bir bilinmezlik. Ben bir var edenin varlığına inanıyorum. Ama aynı zamanda sorgulamaktan da korkmuyorum. Us bunu gerektirir. Aksi olsaydı farklı yaratılırdık.

 

Şiir deyince aklınıza gelen üç şair?

Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Orhan Veli Kanık

 

İstanbul’da yaşıyorsunuz. Bu büyük ve kalabalık şehirde yaşam nasıl ilerliyor. Ya da siz bu kalabalığın içerisinde nasıl yol alıyorsunuz?

Şehir hayatı yorucu. İstanbul gibi büyük ve kalabalık bir şehirde olunca daha yorucu oluyor her şey. Benim en zorlandığım nokta kalabalık yüzünden anı yaşayamamak. O kadar hızla ilerliyor ki her şey, sürekli bir yerlere yetişme telaşında oluyor insan. Bu yüzden onca güzel şeyin farkına varamıyor. Birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış bir şehir İstanbul. Nerdeyse her noktasında bir tarihi doku var.  Sanırım benim için en cezp edici yanı bu. Dinginliği seven biri olarak benim için fazla gürültülü olsa da seviyorum İstanbul’u.

 

İçinden geçtiğimiz şu zamanlarda edebiyatı ve edebiyat çevrelerini nasıl görüyorsunuz?

İyi bir şiir okuyucusuyum. Genç Şiir’i yakından takip ediyorum ve başarılı buluyorum. Çok iyi şiirler, metinler ve dergiler çıkarıyorlar. Kendi adıma söyle bilirim ki ben daha fazla yeni şair ve yazar okumak istiyorum. O bilindik dergilerin dışında birkaç yürekli insanın bir araya gelip imece usulü çıkardığı dergi ve fanzinler bana daha samimi geliyor. Hep o bilindik isimleri okumaktansa, yazdıklarını yayımlama fırsata bulamamış yeni isimleri okumak daha kıymetli benim için. Bir de daha fazla kadın şair ve yazar okumak istiyorum. İstanbul da yaşadığım için zaman zaman sanatsal etkinliklere katılma fırsatı buluyorum. Ama genelde bu etkinlik yeri ve saatleri bir kadının rahatlıkla gidebileceği zaman dilimi içinde olmuyor. Örneğin ben bir anne olarak akşam dokuz ve sonrasında olan bir etkinliğe katılamıyorum. Hem sorumluklarım var, hem de maalesef bir güvenlik sorunu var. Bu yüzünden edebiyat dünyası erkeler için daha kolaylıklarla dolu.

 

Bu soruyu özellikle bütün sanatçılara soruyorum. Çünkü yürüdüğü yolu en iyi tarif eden kişinin kendi özü ve kalbidir. Sayın Çiçek, size göre sanat nedir?

Şüphesiz ki sanat bir yaratıcılıktır. Ama kişiye göre değişen bir tarifi var. Benim babam inşaat ustasıydı ve beni küçükken yaptığı inşaatlara götürdü. Fayansları duvara dizişi bile benim için bir sanattı. Fayanslara şerbet verdikten sonra silmek için, varillerin içinde ki suya süngeri batırıp çıkartırken, süngerden akan suyun çıkarttığı o ritmik seste benim için bir sanattı. Yedi yaşında ki oğlumun çizdiği şekillerde bir sanat. Baktığında anlamsız sıradan karalamalar gibi görünse de ona sorduğumda bir tavus kuşu resmetmişti. Çünkü onun hayal dünyasında rengârenk kanatlarıyla tüm ihtişamıyla bir tavus kuşu görüyordu. Hayal ettiğimiz her şey sanattır. Bunu yansıtma biçimi pekte önemli değil.

 

Çocukluğunuza dair anlatabileceğiniz ilginç bir anınız varsa bizimle paylaşır mısınız? 

İlginç değil ama benim için çok önemli bir anım var. İlk yazmalıyım dediğim an bir Ayçiçeği tarlasını gördüğüm andı. Ben üç tane abiyle büyüdüm. Erkek çocuklarının yapa bileceği tüm haylazlıkları bende yaptım onlar sayesinde. Bir gün sabah erkenden yanlarına yiyecek içecek alarak oturduğumuz bölgenin yakınında ki Aydos Tepesi’ne çıkmak için yola koyuldular. Sekiz dokuz yaşlarındayım onları gizlice takip ettim. Bir saat kadar yürüdükten sonra küçük bir gece kondu evinin yanında o evle tezat kocaman bir Ayçiçeği tarlası gördüm. Önce ne olduklarını anlamaya çalıştım sanki resimler de yaptığımız o gülen güneş, yüzlerce parçaya bölünmüş ve ışıl ışıl parlıyordu. Dakikalarca baktım o tarlaya sanırım ilk şiirimi orda kâğıt kalem kullanmadan yazdım. Ve o andan şu ana kadar yazdığım her şiirde Ayçiçeklerinin izi var.

 

En son neyi hayal ettiniz?

Oğlum Rüzgârla, kendi yaptığı uzay aracıyla uzaya gittiğimizi hayal ettik.

 

Bir renk olsaydınız? 

Siyah. Siyahın tüm renklerin üstünü kapatışını seviyorum.

 

Keyifli sohbetiniz için teşekkür ederiz. Sanat yaşamınızda başarılar.

Ben teşekkür ederim. Size de yayın hayatınızda başarılar. Serüveniniz uzun ve keyifli olur umarım.

Altun ÇİÇEK

Altun ÇİÇEK

 

/