enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
22°C
Van
22°C
Açık
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
/
/
/

HAKKIMIZDA

bünyesinde yurt çapında haber yayıncılığı yapan Gazete Praksis, “Özgür Basın, Özgür Toplum” sloganıyla 40 yıllık özgür basın geleneğinin yeni bir sürdürücüsü olma iddiasıyla yola çıktı…

Praksis, kelime anlamıyla uygulama, aksiyon, pratiğin önemi gibi anlamlara gelmekte olan felsefi bir ifadedir.

Amaç, sonuca ulaşmaya yöneliktir ve bu bedensel ve ruhsal çabanın ürünüdür. Marksist felsefeye içkin bir içerik ile daha çok formüle edilmiş olan Praksis, bilimsel, politik ve sanatsal görünümler ile ortaya çıkabilir.

Karl Marx‘a göre; toplumsal organizasyonun tümünü değiştirmeye yönelik etkinlikler toplamıdır. Marx, bunu “Filozoflar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa sorun onu değiştirmektir.” söyleyişi ile ortaya koymaktadır. Bu değiştirme etkinliği Praksis‘in kendisine denk gelmektedir. Praksis bir davranışın da ifadesidir. Bu davranış, bütün varlığıyla düşünen ve hareket eden, bu şekilde mücadele eden bir bireyin davranışıdır.

Henri Lefebvre‘e göre; ihtilalci bir etkinliktir.

Louis Althusser‘e göre; kuramsal ve pratiğe ilişkin bir bütünlüğün ifadesi iken,

Jean Paul Sartre‘a göre ise; doğrudan doğruya amaca değin bir biçimde ortaya çıkar. Aynı zamanda tarihsel bir etkinliğin ifadesidir.

40 yıllık Özgür Basın geleneğinin bir sürdürücüsü olma iddiası ve “Özgür Basın, Özgür Toplum” sloganıyla yola çıkan Gazete Praksiskollektif emeğin gücüyle yayın yapan bir haber mecrasıdır.

Her muhabir, her fotoğrafçı, her okur bize haber gönderebilir, bizimle önerilerini paylaşabilir ve kaynak gösterilmesi veya sitemize link verilmesi kaydıyla içeriklerimizi özgürce alıntılayabilir.

Eksikliklerimiz ve hatalarımız  mutlaka olacaktır; bunları da kollektif emeğin gücü ve sizlerle birlikte aşacağız.