enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3027
EURO
34,7805
ALTIN
2.389,43
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Hafif Yağmurlu
14°C
Van
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Açık
16°C
Perşembe Açık
18°C
/
/
/

MHP kanun değişikliği teklifi: TTB’de ki Türk ibaresi kaldırılsın

MHP, Türk Tabipleri Birliği ile ilgili verdiği kanun teklifinde, ‘Türk’ ibaresinin kaldırılmasını istedi.

MHP kanun değişikliği teklifi: TTB’de ki Türk ibaresi kaldırılsın
17.11.2022
A+
A-

MHP, Türk Tabipleri Birliği ile ilgili verdiği kanun teklifinde, ‘Türk’ ibaresinin kaldırılmasını istedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği (TTB) kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

MHP’nin ANTEP Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan’ın verdiği kanun teklifinde, Türk Tabipleri Birliği ibaresinin “Tabipler Birliği” olarak değiştirilmesi talep edildi.

Teklifte ayrıca, TTB’nin tutuklu ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilenlerin üyeliklerinin sonlandırılması istendi.

TTB neden bir kez daha iktidarın hedefinde?

Türk Tabipleri Birliği’nin bir kez daha iktidarın hedefinde olmasına dair Gazete Karınca’ya değerlendirmelerde bulunan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut’la TTB’nin varlık sebebini ve iktidarın yeni olmayan saldırılarından neden bir türlü azade olamadığını konuşmuştuk.

TTB’nin Anayasa’nın 135. maddesine göre atama yapılamayacak özerk meslek örgütlerinden biri olduğunu hatırlatan Bulut, iktidarın saldırılarının neden ‘başarılı’ olamayacağını şu sözlerle özetlemişti:

Kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin ve uluslararası kurumların baskısı nedeniyle mümkün değildir. Çünkü Türkiye pek çok uluslararası sözleşme ve anlaşmalara bağlı hareket etmek zorundadır. TBB’de bunu yapmak isteyen hükümet başarısız oldu ve Metin Feyzioğlu’nun baro seçimlerini kaybetmesi ile sonuçlandı. Meslek örgütleri olarak bizler bu konuda mücadelemizi vereceğiz.

Ne olmuştu?

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığına yönelik iddiaların araştırılması gerektiğini söylemiş, ardından iktidara yakın medya tarafından hedef gösterilmişti.

Sosyal medyada da hedef gösterilen Fincancı’ya jet hızıyla soruşturma açılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, soruşturmayı ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ suçlarından başlattığı belirtilmişti.

Fincancı, “Ben bu değerlendirmeleri TTB Başkanı olarak değil, bir Adli Tıp uzmanı olarak yapıyorum” demiş, hakkında açılan soruşturma için de “Bu gözdağıdır, ben uzman olarak görüşümü açıklamayla devam edeceğim” yorumunu yapmıştı.

Soruşturma açılmasının hemen ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şebnem Korur Fincancı ile ilgili yargının harekete geçtiğini söylemişti. Yasal düzenleme ile kurumun adının değiştirilebileceğini de söyleyen Erdoğan, “Sınır ötesi operasyonlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız. Terör örgütü destekçilerini buralardan temizleyerek bu yapıları kuruluş amaçlarına uygun faaliyetlere yoğunlaştırmakta kararlıyız” ifadelerini kullanmıştı.

AKP ile birlikte Cumhur İttifakı’nı oluşturan MHP’nin lideri Devlet Bahçeli de TTB’nin kapatılması çağrısını yineleyerek, Şebnem Korur Fincancı’nın vatandaşlıktan çıkarılmasını istemişti.

Hedef gösterilen TTB Başkanı Fincancı, 26 Ekim’de İstanbul’da gözaltına alınarak Ankara’ya götürülmüştü. 27 Ekim’de mahkemeye çıkarılan Fincancı, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklanmıştı.

Diğer yandan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Türk Tabipleri Birliği ile mimar ve mühendisler odalarıyla ilgili mevzuat çalışması başlatıldığı açıklamıştı.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı üyeleri ile tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın görevlerine son verilmesi ve bu görevlere yeni isimlerin atanması istemiyle iddianame hazırlamıştı.

/