enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3784
EURO
34,7459
ALTIN
2.410,23
BIST
10.102,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
19°C
Van
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
/
/
/

Kandaşoğlu: Van’ın asıl sahipleri biziz!

TSO seçimlerinde adaletsizlik devam ederse kenti terk edeceğini söylemişti; Van’ın asıl sahipleri biziz.

Kandaşoğlu: Van’ın asıl sahipleri biziz!
06.01.2023
A+
A-

TSO seçimlerinde adaletsizlik devam ederse kenti terk edeceğini söylemişti; Van’ın asıl sahipleri biziz.

Uzun süre Van gündeminden düşmeyen Van TSO seçimleri İl seçim kurulunun iptal kararına rağmen YSK müdahalesi ile Mavi Listenin zaferi ile sonuçlandı.

Serhat News Muhabiri Şehriban Abi Beyaz Liste adayı Zahir Kandaşoğlu ile TSO seçimlerini konuştu. Kandaşoğlu, Seçimlerin kanuna aykırı olduğunu söyledi.

Van’da uzun süre gündemden düşmeyen Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) seçimleri son olarak Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) müdahalesi sonucu Mavi Liste’den aday olan Necdet Takva’nın başkanlığı ile sonuçlandı. En son 2018 seçimlerinden sonra tekrar adaylığını koyan Zahir Kandaşoğlu somut vaatleri ile gündeme gelmiş ve yerelde çokça konuşulmuştu. Bir dönem önce Takva ile birlikte hareket eden ancak daha sonra ayrı bir liste ile seçime giren Faruk Biner ise Mavi ve Beyaz Listelerin dışında üçüncü bir seçenek olarak kendini ortaya koymuştu. Türkiye’de birçok TSO seçimi yapılmasına rağmen Van’da ki seçimlerin uzun süre gündemde kalacağı ilk andan belliydi.

Van’da en çok tartışılan konulardan biri ise Kandaşoğlu’nun adaletsizliğe karşı Van’ı şirketleri ile birlikte terk edeceklerini söylemesiydi. Ajansımıza konuşan Kandaşoğlu, “Van bizimdir. Meydanı onlara bırakmayacağız” diye tepki gösterdi.  

22 Ekim 2022’de Mevcut Van TSO Başkanı Necdet Takva Mavi Liste’den, Zahir Kandaşoğlu Beyaz Liste’den, Faruk Biner Sarı Liste’den, İzzet Çoban Kırmızı Liste’den ve Hamdullah Koçhan Yeşil Liste’den seçime girdi. 19 meslek grubunun oy kullandığı seçimde Beyaz Liste adayı Zahir Kandaşoğlu 10 grubun oylarını alarak başkan seçilmişti. Ancak Takva’nın seçim sonucuna yaptığı itiraz sonucu seçimler yenilenmiş ve kazanan iki oy fark ile Mavi Liste olmuştu. Seçimde şaibe olduğunu belirten Kandaşoğlu itiraz etmiş ve İl seçim kurulu itirazı kabul etmişti. Buna göre Tarım ve Hayvancılık grubunun seçimi yenilenecekti. YSK, İl seçim kurulunun iptal kararını ret ederek kazananın Takva olduğunu açıkladı.

‘Van esnafının hak etmediği bir sonuç ortaya çıktı’

YSK tarafından verilen kararı ve seçim sonucunu tanımadığını belirten Zahir Kandaşoğlu ile seçim süreci ve sonucu konuştuk. Türkiye’de eşi benzeri görülmeyen bir olay yaşadıklarını belirterek seçim sürecini anlattı; “İyi bir sonuç ile kazandığımız seçimi iki oy fark ile rakibimize verdiler. 200’e yakın esnafın emeğini ve uğraşını hiçe saydılar ve seçimi Mavi Liste’ye verdiler. Bu durumda mağduriyet yaşadık. Onların tüm itirazları kabul edildi ancak bizim haklı olduğumuz itirazlar kabul edilmedi. Van tüccar ve esnafının hak etmediği bir sonuç ortaya çıktı. Yaklaşık 6-7 ay gereksiz bir biçimde Türkiye’nin gündeminde Van TSO seçimleri oldu. İşin içinde çok ciddi usulsüzlük var. Kesinlikle Mavi Liste bu yıl en fazla 1-2 grup alabilirdi. 500 tane sahte yetki belgesi kullandılar. İl ve yurt dışında olan birçok kişinin yerine sahte yetki belgesi çıkarıldı ve onların yerine oy kullanıldı. Resmi şirketler ve kurumların yerine oy kullandırdılar. Bu seçimin içine neden alakasız birçok insanın dahil olduğunun şokunu yaşıyoruz. Kimse yeni seçilen yönetimi kabul etmiyor.”

‘Kirli oyunlar NACE kodları ile başladı’

Her iptal edilen seçim sonrasında ciddi tartışmalar döndü. Bunların başında NACE kodu tartışması geliyordu. Kandaşoğlu seçimlere 6 ay kala hiçbir işletmenin NACE kodu uygulamasının değişemeyeceğinin altını çizerek, Takva’nın bu kodlar ile oynadığını iddia ediyor. NACE kodların değişmesi için yasal süreci anlatan Kandaşoğlu, Mavi Liste’nin yasal hiçbir zorunluluğu yerine getirmeden kodları değiştirdiğini ve kendisine oy verecek olanları aynı gruba topladıklarını ekleyerek şu şekilde örneklendiriyor; “Doktoru tarımcı, tarımcıyı petrolcü yaptılar. Sürecin başında en kirli oyun NACE kodların başında Mavi Listeye aday olan kişiler çağrıldı ve kimlerin onlara oy vereceği soruldu. O duruma göre onlara liste verildi. Odalar Birliği de bu duruma çanak tuttu. TOBB ve Gümrük Ticaret bakanlığının onayı olmadan aslında bunu yapmamaları gerekir. Seçime 6 ay kala yapılması seçime ve kanuna aykırıdır. Maalesef ne yasak dinlediler ne de kanun. Biz bu durumu odalar birliğinden emniyete, savcılığa her yere taşıdık ancak maalesef bir sonuç alamadık.  Onlar istedikleri kişilerin NACE kodlarını değiştirdi ve istediği gruba taşıdı. Hatta sahte oylar ile meclis başkanı seçilen Turan Avcı, gıda kurumundaydı ama bütün şirketlerini sebze-meyve grubuna taşıdı. Ona rağmen 1 oy farkla kazandı ve Sarı Liste’nin itirazları kabul edilmedi. Tabi ki yönetimin ve meclis başkanlığının Van halkının nezdinde bir geçerliliği yok.”

‘Van’ın asıl sahipleriyiz’

Beyaz Liste’nin kazandığı seçimin ardından, Mavi Liste’nin itirazı ile iptal kararı verilmesine tepki gösteren Kandaşoğlu, adaletsizliğin devam etmesi durumunda kendisine destek veren iş insanları ile birlikte şirketlerini Van TSO’dan çekerek kenti terk edeceklerini söylemişti. Son olarak YSK kararı ile seçim zaferinin Takva’ya verilmesi sonucunda Kandaşoğlu meclis seçimine katılmama kararı almıştı. Bu söylemler sonucunda Kandaşoğlu’nun şirketlerini çekip çekmeyeceği konusu ise kamuoyunda merak konusu yarattı. Kandaşoğlu, “Van TSO’ya hizmet veren biriyim. Mavi Liste Van TSO’ya layık değil. O nedenle eğer onlar olur ise şirketlerimi Van’dan çekerim dedim. Biz Van’ın asıl sahipleriyiz. İstihdam alanı ve katma değer yaratan, Van’ın sorunlarını kendimize dert edinen bir grubuz. Ben bu meydanı onlara bırakmayacağım. Mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. O meclisi onlara zindan edeceğim ve en ufak bir yanlışlığa izin vermeyeceğim. Yargı görevini yapsın veya yapmasın ben durumu yargıya, kamuoyuna taşıyacağım. Bizim 27 onların 30 meclis üyesi var. Hemen hemen eşit durumdayız” sözlerine yer verdi.

Meclise katılmama nedenlerinin demokratik bir seçim olmamasının olduğunun altını çizen Kandaşoğlu son olarak, “Bu seçimi ve yönetimi kimse kabul etmiyor. Böyle bir seçimin kanunda yeri yoktur. Meclis başkanlığını da reddediyoruz” dedi.

/