enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,3704
ALTIN
2.393,53
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Hafif Yağmurlu
14°C
Van
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Açık
16°C
Perşembe Açık
18°C
/
/
/

İstanbul ve Silopi’de polis engeline rağmen yürüyüş gerçekleştirildi

İstanbul’da kimyasal silah kullanımına karşı “İnsanlık Yürüyüşü” için bir araya gelen kitle, İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklarda polisin tüm engellemelerine karşı yürüyüşünü sürdürdü.

İstanbul ve Silopi’de polis engeline rağmen yürüyüş gerçekleştirildi
06.11.2022
A+
A-

İstanbul’da kimyasal silah kullanımına karşı “İnsanlık Yürüyüşü” şiarı ile bir araya gelen kitle, İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklarda polisin tüm engellemelerine karşı yürüyüşünü sürdürdü.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Birleşik Mücadele Birliği (BMG), Türkiye’nin KDP ortaklığıyla Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metîna’ya dönük kimyasal silah kullanımını yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş, Şişhane ve İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Mis Sokak’ta alkış ve sloganlarla başladı. Mis Sokak’ta bir araya gelen kitle, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “İnsanlık suçuna hayır” sloganlarıyla İstiklal Caddesi’ne yürümek istedi. Polisin engeli üzerine İstiklal Caddesi’ne çıkan birçok sokakta yüzlerce kişi toplandı. 

Mis Sokak’ta bir araya gelen HDK, HDP ve BMG ile Adalet Nöbeti tutan annelerin de aralarında bulunduğu kitle İstiklal Caddesi’ne geçmek istedi ancak polis izin vermedi. İki kişi burada gözaltına alınırken, daha sonra sokakta oturan Adalet Nöbeti eylemcisi Kumri Akgül ile iki kişi önce ablukaya alındı sonra darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, “Hak hukuk adalet” sloganı attı. 

Galatasaray Lisesi’ne çıkan kitle, İstiklal Caddesi’ne yaptıkları yürüyüşle kimyasalı protesto etti. Yürüyüşçülere saldıran polis çok sayıda kişiyi ters kelepçeleyerek gözaltına aldı. 

” Faşizme karşı omuz omuza “

Kitlenin polis engeline karşı direnişi durmadı. “İnsanlık Yürüyüşü”nün yapılacağı Taksim Tünel polis ablukasına alınırken, kitle gruplar halinde Şişhane Meydanı’nda “Şehîd namirin” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Polis saldırısı üzerine kitle sokak aralarında yürüyüşünü sürdürdü. İstiklal Caddesi’ne çıkan gruplar da Şişhane’ye yürüdü. 

Polis, HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Tayyip Temel ile birçok kişiyi Balyoz Sokak’ta ablukaya aldı. 

GENÇLER ENGELLEMEYE RAĞMEN YÜRÜYÜŞÜ SÜRDÜRDÜ

İstiklal Caddesi’nde sloganlar ile yürüyüşünü sürdüren bir grup genç polis engeline takılınca Tarlabaşı’na doğru yürüyüşe geçti. Semt Pazarında sloganlar ile gençlerin yürüyüşü devam etti.

Daha sonra tüm gruplar kimyasala karşı attıkları sloganlarla HDP İstanbul il binasının önüne yürüdü.

SİLOPİDE ISRARLI YÜRÜYÜŞ

Etkin Haber Ajansı’nın haberine göre, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Göç Platformu ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi tarafından kimyasal silah saldırısına karşı Şırnak’ın Silopi ilçesinde düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

“Kimyasal silah kullanımına karşı insanlık yürüyüşü” şiarıyla Silopi’den Habur Sınır Kapısı’na gerçekleştirilecek yürüyüş için aralarında DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ve HDP’li vekillerinde bulunduğu kitle Başköy (Tilqebîn) beldesinde toplandı.

Polis ve askerin yolları tutması üzerine binlerce kişi dere ve tepeleri aşarak kırsal alandan Tilqebîn’e ulaştı.

Habur sınır yolu trafiğe kapatıldı
HDP Tilqebîn Belde örgütü önünde toplanan kitleye asker tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Buna rağmen kitle dağılmadı. Farklı noktalardan yüzlerce kişi beldede toplanırken, binlerce kişi, tarlalardan İpekyolu’na doğru yürüyüşe geçti.

Bir süre sonra Habur Sınır Kapısı’na doğru giden İpekyolu’na ulaşan kitle, burada da asker engeliyle karşılaştı. Kitle, yolu tek yönlü trafiğe kapattı. Askerler bir kez daha tazyikli su ve gaz bombalarıyla kitleye saldırdı.

Halk yolu uzun süre trafiğe kapattıktan sonra bu kez ara sokaklara çekilerek, yürüyüşlerini sürdürdü. Asker saldırısı sürerken, kitle yürüyüş için tek noktada birleşmek için direndi. Bu sırada asker tarafından atılan plastik mermi ve gaz bombaları HDP Milletvekili Nuran İmir’e isabet etti. İmir, göğsüne isabet eden plastik mermiden kaynaklı fenalaştı.

Beldenin diğer sokaklarında direnen gençler, alkış, “Bijî serok Apo” sloganları ve zılgıtlarla bir süre halaya durdu.

Halk Askerlerin saldırısına karşılık verdi
Asker saldırısı sürdükçe direniş de büyüdü. Binler beldenin tüm sokaklarında çöp kovaları ile barikatlar kurdu. Ayrıca gazlı ve tazyikli su saldırısına taşlarla karşılık verdi.

Bu sırada askerler HDP binası önünde dakikalarca havaya ateş açtı.

Askerler, beldede yapılan düğüne de gazla saldırdı. Düğüne katılanlar gazdan etkilenirken, düğün sahipleri ve yürüyüşe katılanlar askere tepki gösterdi.

Direniş, beldeyi ikiye ayıran İpekyolu’nun her iki yakasında da büyüyerek devam etti.

GAZETECİLERE ASKER ŞİDDETİ
Yürüyüşü takip eden gazeteciler de askerin hedefi oldu. Askerler, yere yatırdıkları gazetecilerin yüz ve sırtlarına ayaklarıyla bastı. Askerler, şiddet uyguladıkları gazetecileri gözaltına almak istedi. Gazeteciler, kartlarını göstermeleri üzerine serbest bırakıldı.

YÜRÜYÜŞ SONRASI EV BASKINLARI VE GÖZALTI
Beldede tüm sokaklara yayılan ve saatlerce süren direniş sırasında çok sayıda gözaltı yaşanırken, eylemden sonra ev baskınları düzenlendi. Asker tarafından düzenlenen ev baskınlarında TMMOB Mardin İKK Sekreteri Aydın Aslan, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, Eğitim-Sen Mardin Şube Eşbaşkanı Mustafa Bozan, BES Mardin Şube Temsilcisi Mehmet Emin Özel, Beytocan Kırıcı, Sümeyye Kırıcı, İbrahim Kızılay ve Cahit Delek’in de aralarında olduğu onlarca kişiyi gözaltına aldı.

/