enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4472
EURO
34,7381
ALTIN
2.429,15
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
21°C
Van
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
/
/
/

Gençlik örgütleri cezaevlerindeki hak ihlallerine tabutlarla dikkat çekti

erine dikkat çeken gençlik örgütleri, “AKP-MHP faşizminin yönetememe krizi ile tutuklulara saldırmaya devam ettiğini” söyleyerek oturma eylemi yaptı.

Gençlik örgütleri cezaevlerindeki hak ihlallerine tabutlarla dikkat çekti
20.05.2022
A+
A-

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken gençlik örgütleri, “AKP-MHP faşizminin yönetememe krizi ile tutuklulara saldırmaya devam ettiğini” söyleyerek oturma eylemi yaptı.

İzmir’de HDP Gençlik Meclisi, İzmir Özgür Öğrenci İnisiyatifi, YDG, SGDF ve Öğrenci Faaliyeti, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş düzenlemek istedi. “Bibin dengê zindana” ve “Zindanlarda katliam var” yazılı pankartlar ile vefat eden hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için ellerinde tabut taşıyan gençlerin yürüyüşü polis tarafından engellendi. Gençlik örgütleri tarafından yapılan açıklamada, “yönetememe krizi ile AKP-MHP faşizminin tutuklulara saldırmaya devam ettiği” vurgulandı.

’12 EYLÜL DÖNEMİNİ ARATMAYAN HAK GASPLARI VE İŞKENCELER YAPILIYOR’

Uluslararası sözleşmelerde belirtildiği üzere hapishanelerin amacı olan iyileştirme ve mahpusları topluma kazandırmanın aksine, hapishanelerin adeta ikinci bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, “Bu husus açıkça yerel mevzuat ve uluslararası sözleşmelerin ihlali niteliğindedir. Hapishanelerde pandemiden bugüne artarak devam eden, 12 Eylül dönemini aratmayan hak gaspları ve işkenceler yapılıyor. Hasta tutsaklar tedavi haklarına erişemiyor, ölüme terk ediliyor. İşkence, darp, cinsel şiddet, tehdit ve disiplin cezaları ile tutsaklar yalıtılmak isteniyor. Çıplak arama işkencesi devam ediyor. Ve en önemlisi ‘intihar etti’ denilerek tutsaklar hapishanelerde katlediliyor. Bu saldırılara karşı, yaratmaya çalıştıkları korku iklimine karşı işte buradayız. Gençlik olarak devrimci tutsakları savunuyoruz. Hapishanedeki hak gasplarına, tecride, katliamlara karşı AKP-MHP faşizmini her yerde teşhir etmeye, taleplerimiz karşılanana dek mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

‘2020’DEN BU YANA 104 HASTA TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ’

Ege bölgesinde 2020’den bu yana 104 hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğine de dikkat çeken gençlik örgütleri, hapishanelerde 590 ağır olmak üzere 1564 hasta tutsak bulunduğunu hatırlattı. Gençlik örgütleri taleplerini ise şöyle sıraladı;

– Türkiye hapishanelerdeki tecrit uygulanmalarına bir an önce son verilmeli.

– Başvuru ve şikâyetlerin herhangi bir kısıtlama olmaksızın ve derhal gerekli mercilere ulaştırılması sağlanmalı.

– Adli ve idari mekanizmalar, yapılan başvuru ve şikayetlerle ilgili etkin soruşturma yürütmeli.

– Hapishane rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan keyfi muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanmalı.

– Mahpusların aile ve dış dünya ile temas hakkı engellenmemeli.

– Mahpuslar uluslararası ve ulusal mevzuatın emrettiği şekilde ailelerine ve avukatlarına mümkün olduğunca yakın hapishanelere sevk edilmeli.

– Gazete, dergi, radyo, kıyafet, mektup ve kitap kısıtlaması vb. gibi çağ dışı yaklaşımlar terk edilmelidir.

– Anadilde görüşme, yazışma ve savunma hakları yasal güvence altına alınmalı, keyfi engellemeler kaldırılmalı.

– Mekân ve üst aramaları insan onuruna aykırı olmayacak şekilde ve pandemi sürecinde hijyenik koşullar yaratılması koşuluyla olmalı.

– Adeta mahpusları sindirme araçları haline gelen, disiplin cezalarında insan haklarına aykırı yasal düzenlemeler kaldırılmalı, uygulamalardan kaynaklanan hukuka aykırılıklar giderilmelidir.

– Mahpuslara yaşatılan işkence ortamından derhal vazgeçilmeli, mahpuslara uluslararası hukukun emrettiği şekilde insan onuruna yaraşır bir şekilde bir muamele gösterilmelidir.

– Yerel ve uluslararası mevzuat hükümlerine uygun şekilde, “bağımsız” ulusal ve uluslararası heyetlerin etkin denetim mekanizmalarının oluşturulmasının önü açılmalıdır.

– Hapishane hekimi ve tıbbi personelinin İstanbul Protokolü eğitimi almaları sağlanmalıdır.

– İnsanlık onuruna yakışmayan çıplak arama işkencesinden vazgeçilmelidir

– Mahpusların sosyal ve kültürel aktivitelerindeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

– Mahpuslarla ilgili olarak “ayrımcılık yasağına” aykırı düzenleme ve uygulamalardan vazgeçilmelidir.

– Başta yaşam hakkı göz önüne alınarak sağlığa ve tedaviye erişim haklarının önündeki engeller ve kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

– Pandemi sürecinde Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere bu alanda çalışan kurum ve kuruluşların önerileri dikkate alınarak bu uyarılara uygun önlem ve tedbirler alınıp, düzenli olarak kontrolleri sağlanmalıdır.

– Türkiye genelinde aşılama yaş sınırının 18 yaşa çekilmesi de göz önünde bulundurularak hapishanelerde kalan mahpusların aşı süreçlerinin bir an önce tamamlanması sağlanmalıdır.

– İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan mahpuslar ve tüm hapishanelerdeki mahpuslar üzerindeki tecrit uygulamasına derhal son verilmelidir. (Duvar)

/