enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1431
EURO
35,1204
ALTIN
2.468,05
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
16°C
Van
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Açık
18°C
/
/
/

Bu defa Mersin’de kapılar işaretlendi!

Mersin’de Alevilerin kapılarına yazılan tarihlere ilişkin açıklama yapan valilik, yazıyı yazan kişinin yardım toplamak için girdiği evlere yeniden girmemek adına işaretlediğini iddia etti.

Bu defa Mersin’de kapılar işaretlendi!
02.12.2019
A+
A-

Mersin’de Alevilerin kapılarına yazılan tarihlere ilişkin açıklama yapan valilik, yazıyı yazan kişinin yardım toplamak için girdiği evlere yeniden girmemek adına işaretlediğini iddia etti.

Kapılara, ‘28.11.19’ ve ‘22.11.19’ tarihlerinin yazılması ve mahallede yaşayan Alevilerin tedirginlik yaşamasına neden olan olayla ilgili valilik tarafından yapılan açıklamada, ‘olayın ideolojik boyutunun olmadığı’ belirtildi.

Valilik, yazılamaları yapan kişiyle ilgili de işlem başlatıldığını söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Alevi yurttaşlarımıza yönelik herhangi bir işaretlemenin olmadığı, Yeni Bir Umut Engelli ve Kimsesizler Lösemi Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği İktisadi İşletmesi adına yardım toplayan Ö.U. isimli bir bayan şahıs tarafından tarihlerin yazıldığı tespit edilmiş, ilgili bayan da verdiği ifadede gezdiği bölgelerle, girdiği bina ve daireleri karıştırmamak ve tekrar girmemek amacıyla küçük yazılarla zil butonlarının yanlarına tarih attığını beyan etmiştir. Şahısla ilgili gerekli adli işlem yapılmış, olayın herhangi bir ideolojik boyutunun olmadığı tespit edilmiştir.

İNCELEME BAŞLATILDI

Mersin’in Yenişehir ilçesindeki Piri Reis mahallesinde çoğunlukla Alevilerin yaşadığı bazı evlerin duvarına tarihler yazıldı. Duvarlara ‘22.11.19’ ve ‘28.11.19’ tarihlerinin yazıldığını gören mahalle sakinleri polisi aradı. Polisler, dün gece mahalleye gelerek inceleme başlattı.

“ALEVİ MİSİNİZ?”

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre; mahalleye gelerek tek tek kapıları çalan polisler, binada bulunanlara, ‘Alevi misiniz?’ diye sordu. Çoğunlukla Alevilerin yaşadığı mahallede yaklaşık 20 duvarda yazılan tarihlerin ne anlama geldiğini merak eden mahalleli tedirginlik yaşıyor.

Konuyla ilgili konuşan bir Mersinli şunları söyledi: “Dünden beri mahallede kötü bir hava var. Bu tarihler ne anlama geliyor bilmiyoruz. Eğer bu tarihler mahallede yapılacak bir inşaat, bakım, onarım çalışmasının işaretiyse önceden haber de verilebilirdi.”

İzmir Gaziemir’de Alevi bir ailenin evinin duvarına ‘Defol Alevi’ yazılarak, çarpı işareti konulduğunu hatırlatanlar, mahallede sık sık bu olayın da konuşulduğunu söylüyor.

Evine tarihlerin yazıldığı bir mahalleli ise”Tarihlerin yazıldığı dairelerin çoğu Alevi evler. Ama aralarında Alevi olmayanlar da var. Bu durum ister istemez bizi korkuttu” dedi.

“TEDİRGİNLİK YAŞANACAK BİR DURUM YOK”

Olayla ilgili Mersin Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı. Emniyetten bir yetkili konuyla ilgili, “Tedirginlik yaşanacak bir durum söz konusu değil. Halkımızın için rahat olsun” demekle yetindi.

İZMİR VE ADANA’NIN ARDINDAN MERSİN’DE 

İzmir Gaziemir’de bir evin duvarlarına ‘defol alevi’ yazarak işaretlenmiş, olayı sonrası açıklama yapan hükümet yetkilileri olayın endişelenecek bir durumunun olmadığını ifade etmişti. Ardından Adana’da yaşayan  Alevi yurttaşların da evine çarpı işareti koyulmuştu. Alevi yurttaşlara yönelik mezhepçi saldırılara son olarak da Mersin eklendi.

/