enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2480
EURO
35,0672
ALTIN
2.526,60
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
17°C
Van
17°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
/
/
/

Bakırköy’de tutsakların koğuşları basıldı

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde polisler B/6 Koğuşu’na baskın yaptı. Tutsakların darp edildiği baskında Esin Kavruk zorla koğuşundan alındı.

Bakırköy’de tutsakların koğuşları basıldı
A+
A-
  • İSTANBUL
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde polisler B/6 Koğuşu’na baskın yaptı. Tutsakların darp edildiği baskında Esin Kavruk zorla koğuşundan alındı.
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde polisler kadın tutsakların kaldığı B/6 Koğuşu’na baskın düzenledi. Baskında tutuklular darp edilirken, Esin Kavuk adındaki tutsağın ise koğuştan alınarak götürüldüğü belirtildi.  Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan haberde dün gerçekleşen baskının, tutsakların aileleriyle yaptığı görüşme sonucu öğrenildiği belirtildi.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğru Suriye’ye dönük başlattığı operasyona sosyal medya paylaşımlarında “Savaşa hayır” diyerek karşı çıkan Esin Kavruk, 11 Ekim’de “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanarak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. İstanbul 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi Esin’in DNA örneğinin alınması için karar çıkardı. Esin’in rızası olmadan 11 Kasım günü mahkemenin bu kararı doğrultusunda rızası dışında Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürülüp kan ve tükürük örnekleri alınmak istendi. Esin’in uygulamayı ret etmesi üzerine orada bulunan doktor tutanak tutup Esin’i tekrar cezaevine gönderdi.
‘Koğuşu basar polise teslim ederiz’
Daha sonra ise cezaevi müdürünün görüştüğü Esin’e “Savcılığın talimatı var. Kendi isteğinle bunu yapmazsan TEM polisi tarafından gözaltına alınıp zorla bu uygulamayı yapacaklar” dediği aktarıldı. Bunun üzerine Esin’in koğuşunda bulunan tutsaklar buna izin vermeyeceklerini söyledi. Ancak tutsakların bu dayanışma göstergesine karşı cezaevi müdürü de, “O zaman biz de koğuşu basar ve polise teslim ederiz” dedi. Diğer tutsaklar “Avukatları itirazda bulunmuş ve bunlar sonuçlanmadı”  dedi. Ancak cezaevi müdürü Salı gününe kadar mühlet verdiklerini, kendi isteği ile gelmezse zorla alınıp, polise teslim edileceğini söyledi. Bunun üzerine tutsaklar koğuşta nöbet tutmaya başlamıştı. Olası bir baskına karşı da tutsaklar koğuşta bulunan çocukları dışarı çıkarmıştı.
‘Yapılan işkence halidir’
Avukat Gülizar Tuncer’in verdiği bilgilere göre Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Esin’in koğuşu polis tarafından basıldı. Yapılan baskın sonucunda birçok tutsağın yaralandığını aktaran Gülizar, Esin’in de alındığını söyledi. Gülizar, “AYM acil tedbir alınsın başvurusu yapmıştık. Bütün itiraz yolları tüketilmiş değildi. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği karara karşı itiraz ettik. Karar ret edilmiş diye kendisine bilgi verilmiş. Ama bana tebliğ edilmemiş. Ben AYM’ye bireysel başvuruda bulundum; acil tedbir alınsın diye. Çünkü bu yapılan işkence halidir. Daha hukuki süreç devam ederken, böyle bir baskınla zorla dün gece içeri girilmiş. Bütün kadın tutuklular darp edilmiş. Saçlarından sürükleyip hücrelere götürmüşler. Kadın tutuklular her an operasyon olabilir diye kıyafetleri ile yatıyorlardı uzun zamandır. Tüm bunlar DNA almak için yapıldı. Çünkü bunu başlattıkları zaman artık yaygınlaştıracaklar. Bu uygulama bir başlangıç olacak. Bu duruma kadın tutuklular ‘hayır’ dedi. Esin’i alıp götürmüşler, kadın tutukluları da 5 saat hücrede tutmuşlar. ‘Savaşa hayır’ dediği için tutuklanmıştı. Bu uygulama sıkıyönetim zamanında uygulanan uygulamalardır” dedi.
‘Keyfilik ve zorbalık var’
“Haydut devlet uygulamaları, burada hukuk yok” diye saldırıya tepki gösteren Gülizar, “Burada anayasa ve yasa düzenlemesi yok. Keyfilik ve zorbalık var. Keyfilik ve zorbalıkla alıp götürdüler. Bundan sonra tutuklananlara yeni soruşturma kapsamında yeni suçlar yaratıp, herkesten kan, kıl örnekleri almaya çalışacaklar. Bunu yapmak istiyorlar. Zorbalık ve keyfilikle işkence yapıyorlar. Bu beden muayenesi falan değil, bu bir işkencedir. Ne demek koğuşu basmak. Görüşten gelen aileler koğuş baskınında polislerin olduğunu söylediler. Darp ettiklerini de ambulanslarla hastanelere de götürmemişler, saatlerce bekletmişler” diye konuştu.
‘Esin’i nereye götürdüklerini öğrenemedik’
Kamuoyunun duyarsızlığından yakınan Gülizar, “Günlerdir, haftalardır bu konuya insanların duyarlılık göstermesi için çağrılarda bulunuyoruz. Ama buna bir cevap bulamadık. Kamuoyu da yeterince ciddi yaklaşmadı. Ne hukuk kurumları ne de kadın örgütleri yeterli ilgili alakayı göstermedi. Esin’i de alıp götürmüşler ama nereye götürdükleri hakkında bir bilgi edinemedik” diye ifade etti.
/