enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3603
EURO
34,6712
ALTIN
2.394,20
BIST
10.188,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
16°C
Van
16°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
/
/

Hilmi Toy

Gazeteci - Yazar

Hilmi Toy yazdı: Anılar bahçesinden bir demet anı

09.01.2020
A+
A-

Anılar bahçesinden bir demet anı : “Hain tuzaklarda kan uykularda, Vurulduk ey halkım unutma bizi!” diyenlerin anılarına saygı ve bağlılıkla…

Anılar bahçenizde gökyüzüne bakıp, yeryüzünü andınız kılın yaşamak adına.

Aylardan Ocak olunca bir şiirin şu iki dizesi gelir hep aklıma:

“Ocak’ta küllenmiş közümüz, karnımda söylenecek sözümüz var bizim”

diye. Antep’e çıkar yolum. Karşıyaka, Çıksorut’un daracık sokakları, Hoşgör, Yukarıbayır, Düztepe, Nuripazarbaşı cadde ve sokaklarına çıkar anıların yolu. Kırkayak, Yeşilsu, Eblehan’da gezinir dururum. 45 yıllık anılara açılır maviye, maviye çalan gözlerim.

“Seni anlatabilsem seni, iyi çocuklara, akan yıldıza” diyesim gelir. İki gün önce, siyasal birikimi ile siyasetle arası tartışmalarda bilgisiyle baskın gelmesinden, Emeğin Birlikçileri’nin taktığı isimle “Menşevik Heyri”yi akşam evine giderken, bugün Mahmut’u okul çıkışı evine giderken, iki gün sonra da Şawata’yı sabah erken işe giderken hain bir pusuda yitirdik. 15 Ocak’ta ise öğlen okul çıkışı yolunda Fevzi Bozgeyik kanlı bir haince pusuda vuruldu, Adana’ya hastaneye götürülürken gözlerini yumdu ve bir daha açmadı o ceylan bakışlı gözlerini.

78 yılı 16 Ocak’ta Nihat Kaymakçı, 21 Mart’ta Nuri Öz Sanat Okulu’ndaki işgale karşı direnişe giderken Komiser Mehmet Sütseven ve ekibinin kitleyi taraması sonucu okul yolunda vurulup düştü toprağa. 40 yıl öncenin anılar toplamıdır hepsi. Gözlerimizi kapatmadan gezinip gördüğümüz, hatırlayıp hüzünlendiğimiz, kahır kahır kahırlanıp sitemler etsekte bir o yana, bir bu yana, yürekte fırtınalar yaşadığımız anılar bahçesi.

“Bir yanım gündelik şeyler,
Evdir, Ekmektir.
Bir yanım olmadık türküler söyler,
Yoldur,
Özlemdir”

dediği gibiyim şair Şükrü Erbaş’ın.

1980 öncesi yıllar sol içi çatışmalı yıllardı. Sol duyudan uzaktık biraz o günlerde. Grup rekabetinin tetiklediği, yerellerde hegemonya mücadelesinin sonucu yaşanan bu çatışmalı yıllarda “her biri bir cihan parçası” bir çok devrimci güzel, yiğit insanlar yaşamını yitirdi. Gidenler geri gelmiyor, o günler de geri gelmesin.

“Yırtarak geçiyor kalbimizden
hayatı törpüleyen zaman
şuramızda bir şey var
acıya benzer
umuda benzer
böyle günlerde her şey
hem acıya, hem umuda benzer.”

dediği gibi Arkadaş Zekai Özger’in.

Anılar bahçenizde gezinirken Gününüz güzel, gönlünüz şen, gözünüz anılara açık, ve her şeye rağmen umutlarınız direnç yüklü olsun.

“Hain tuzaklarda kan uykularda, Vurulduk ey halkım unutma bizi!” diyenlerin anılarına saygı ve bağlılıkla…

Yazarın Diğer Yazıları
/