enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
22°C
Van
22°C
Açık
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
/
/
/

14. Tiyatro Buluşması “Tiyatro Birleştirir” sloganıyla kapılarını açıyor.

Her yıl yüzlerce tiyatro üreticisine ev sahipliği yapan Türkiye Tiyatro Buluşması 14.üncüsü bu yıl “Tiyatro Özgürleştirir” sloganıyla 2-6 Ağustos tarihleri arasında İzmir Selçuk’ta gerçekleştirilecek.

14. Tiyatro Buluşması “Tiyatro Birleştirir” sloganıyla kapılarını açıyor.
30.07.2021
A+
A-

Her yıl yüzlerce tiyatro üreticisine ev sahipliği yapan Türkiye Tiyatro Buluşması 14.üncüsü bu yıl “Tiyatro Birleştirir – Sosyal Mesafeli” sloganıyla 2-6 Ağustos tarihleri arasında İzmir Selçuk’ta gerçekleştirilecek.

 

İlki 2007 yılında gerçekleştirilen Tiyatro Buluşmalarının nasıl ortaya çıktığından bahseden Mehmet Küçükgünaydın ”Birlikte üretmenin ve birlikte eğlenmenin yolları aradık uzun süre. Birbirimizi kıyasıya eleştirebileceğimiz ama akşamında denize karşı sohbet edebileceğimiz, tartışmaların en ateşlisini yaşadıktan sonra, atölyelerde birlikte dans edebileceğimiz bir biçim. Türkiye Tiyatro Buluşması bu arayıştan çıkmıştır. 2007 yazının ağustos ayında, Ürkmez kasabasında buluştuğumuzda bu biçimin bir birlikteliğe evrilmesi düşüncesi vardı aklımızda. 4 gün boyunca oyunlar izledik, tartıştık, söyleştik, bilenler bilgilerini paylaştı atölyelerde ve buradan bir birliktelik için ilk aşamayı gerçekleştirerek ayrıldık.” şeklinde konuştu.

 

BİRÇOK FESTİVALE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Aynı zamanda İzmir Halk Tiyatrosu emekçisi olan Küçükgünaydın, buluşmalar hakkında; “Buluşmalar boyunca temel aldığımız şey; tiyatral olarak ya da siyasi olarak aynı düşünmesek de herkesin tartıştığı bir platformu oluşturabilmekti. Genelde festivallerde nitelik üstünden değil, aynı olma üstünden bir çağrılma durumu hayata geçiyordu. Aynı olmasa bile festival yönetimiyle ilişkisi belirleyici oluyordu katılmak isteyen topluluğun. Yani ‘Top bende istediğimi oynatırım’ düşüncesi bir kaç festival hariç kendini iyiden iyiye dayatmıştı o dönemlerde. O dönem yapılan festivallerin neredeyse hiçbirinde bütün toplulukların birbirini izlediği, oyun üstüne tartıştığı, o dönemki tiyatro hareketleri üstüne konuştuğu bir yapılanma yoktu. Bu anlamıyla 2007’de yaptığımız festivalin biçimi bugün yapılan neredeyse 10-12 festivale ilham kaynağı olmuştur. 200-300 arasında değişen insan bir araya gelerek birlikte üretmiş, tartışmış, eğlenmiş ve kentlerine daha yetkin dönmüştür. Buluşmaların sonraki dönem tiyatro topluluklarının üretimine etkisi olmuştur. Birçok topluluk festivalden sonra ortak üretim gerçekleştirdiği gibi, bireysel olarak katılan birçok insan da kendisini ifade edebileceği bir toplulukla tanışmıştır. Üniversite eğitmenlerinin, oyuncu adaylarıyla bir araya gelmesi akademik bakışın ve seçme sınavlarının biçimi hakkında adaya detaylı bir bilgi vermesinin yanında, üretimin nasıl olması gerektiği hakkında geniş bir bilgiye sahip olmasını da sağlamıştır.” açıklamasında bulundu.

 

“BİRLİKTE ÜRETMENİN, BİRLİKTE EĞLENMENİN, BİRLİKTE TARTIŞMANIN ODAĞI OLACAKTIR”

2007’de gerçekleştirilen ilk buluşmadan sonra Ankara tiyatro festivalinde yapılan kurultayla birlik kurulma kararı alındığını ifade eden Küçükgünaydın, buluşmaların misyonunu; “Kendini geliştirmek isteyen oyuncular ve oyuncu adayları, onlarca ustadan alacakları birçok atölyeyle orada olacaklardır. Söyleşilerle bu dönem en çok ihtiyacımız olan konuşma-kendini ifade etme duygusu bir kez daha ortaya çıkacak, karanlığa çakılan bir kıvılcım olacaktır. Birbirinden farklı biçimle hazırlanan oyunlar görücüye çıkacak, konserler ve dans gösterilerinin yanı sıra onlarca eğlenceli etkinlik kamp katılımcıları ile hayata geçecektir.  Çadır alanı, oyunlar, atölyeler ve etkinlikler için hiçbir ücret denmeden gerçekleşen bu ilk festival biçimi, yine birlikte üretmenin, birlikte eğlenmenin, birlikte tartışmanın odağı olacaktır. Çadırınızı sırtlanın, geleceğe ışık tutacağız.” sözleriyle ifade etti.

 

ATÖLYELER VE OYUNLAR İLE DOLU DOLU GEÇECEK

Buluşmanın bu seneki katılımcıları Rutkay Aziz, Taner Barlas, Levent Üzümcü, Füsun Demirel, Levent Ülgen, Cezmi Baskın, Kemal Aydoğan, Cengiz Toraman, Orhan Aydın, Orhan Alkaya, Bahtiyar Engin, Işıl Özgentürk, Ayşe Emel Mesçi, Levent Kazak, Çağrı Özgür Hün, Mehmet Eser ve Yaşar Gündem, Faysal Tekoğlu, Kamer Yıldız Ok, Kemal Oruç olacak.

Buluşmada gerçekleştirilecek olan atölyeler;

Ayşe Emel Mesçi- AEMA Tekniği

Faysal Tekoğlu – Tango Atölyesi

Çağrı Özgür Hün – Şan Atölyesi

Cengiz Toraman – Oyuncu musun? Öyleyse Yak Kendini

Kamer Yıldız Ok – Yazarlık Atölyesi

Yaratıcı Drama – Kemal Oruç

 Meltem Yorulmaz – Dans Atölyesi

Buluşma boyunca sahnelenecek oyunlar;

02 Ağustos -Nermin – İzmir Flamenko Derneği

03 Ağustos- Frida – Küçük Salon

04 Ağustos- Aşk Dersleri – Füsun Demirel Tiyatro 11

05 Ağustos- Kuvâyi Milliye Destanı – Samsun Sanat Tiyatrosu

06 Ağustos-Adalet Sizsiniz Perdeci Oyuncuları Rutkay Aziz Taner Barlas

 

 

 

/