enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2647
EURO
34,7755
ALTIN
2.402,56
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
17°C
Van
17°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
/
/
/

TYS: Handke’nin Nobel Edebiyat Ödülü geri alınmalı

Türkiye Yazarlar Sendikası, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke’ye verilmesine tepki gösterdi.

TYS: Handke’nin Nobel Edebiyat Ödülü geri alınmalı
09.12.2019
A+
A-

Türkiye Yazarlar Sendikası, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke’ye verilmesine tepki gösterdi.

Türkiye Yazarlar Sendikası, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke’ye verilmesine tepki gösterdi. TYS yaptığı açıklamada; “Ödülün Peter Handke’ye verilmesini şiddetle kınıyor, ödülün geri alınmasını talep ediyoruz.” dedi.

TYS’nin açıklamasında şu ifadeler yer verildi:

“Ödülün Handke’ye verilmesini şiddetle kınıyoruz

“Bir Nobel Edebiyat Ödülü daha yazarların kişisel ideolojik tutumu ile eserleri arasındaki ilişkinin niteliği açısından bitirilememiş tartışmaları getirip önümüze koydu. Yazarın dünya görüşünün eserlerin niteliğini belirleyen tek ölçüt olmadığını biliyoruz, ancak bu ödülün eserlere değil yazarlara verildiğini de biliyoruz. Bu anlamda; Peter Handke’nin ‘Dünyanın gözü önünde yaşanmış bir insanlık katliamının birinci dereceden sorumlusu olan kişiyi destekleyen açıklamaları göz ardı edilemez’ diyoruz. Yine diyoruz ki, ‘Yazarların dünya görüşleri ne olursa olsun edebiyat, emperyalist savaşların karşısında olmalı, insanlar, halklar arasındaki savaşlardan yana değil barıştan yana tavır almalıdır.’ 2019 yılının Nobel Edebiyat Ödülü’nün Peter Handke’ye verilmesini şiddetle kınıyor, ödülün geri alınmasını talep ediyoruz.”

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Handke’ye verilmesi gerekçesiyle 10 Aralık’taki ödül törenine katılmayacaklarını açıklamıştı.

Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan yazar Peter Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Handke, Yugoslavya iç savaşında Sırpları açıkça desteklemiş, uluslararası mahkemede savaş suçlarından ve soykırımdan yargılandığı sırada hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic’i cezaevinde ziyaret etmiş, lehte tanıklık etmek için girişimde bulunmuştu.

/