enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5557
EURO
34,8848
ALTIN
2.426,36
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
19°C
Van
19°C
Açık
Çarşamba Açık
21°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
/
/
/

Metal İşçileri: İşgal, Grev, Direniş!

Metal İşverenleri Sendikası’nın (MESS) 3 yıllık TİS ve %8’lik zam dayatmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) genel greve hazırlanıyor. 

Metal İşçileri: İşgal, Grev, Direniş!
20.01.2020
A+
A-

Metal İşverenleri Sendikası’nın (MESS) 3 yıllık TİS ve %8’lik zam dayatmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) genel greve hazırlanıyor. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın (BMİS) 19 Ocak günü Gebze Kent Meydanı’nda gerçekleştirdiği ve yaklaşık 1o bin işçinin katıldığı miting, birçok şehirden binlerce metal işçisinin, sürmekte olan toplu iş sözleşmesi sürecine grevle müdahil olma talebine sahne oldu. 

BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, mitingde yaptığı konuşmasında 7 Ekim’de başlayan metal patronlarıyla sendikalar arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 5 Aralık’ta uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu ve 20 ve 26 Aralık’ta olmak üzere iki defa arabulucu heyet ile gerçekleştirdiği görüşmelerden bir sonuç alınamadığını böylece arabulucu sürecinin BMİS için sona erdiğini hatırlattı.

Serdaroğlu’nun konuşması esnasında sendika üyesi binlerce işçi, “Başkan bizi greve götür”, “MESS MESS şaşırma, sabırımızı taşırma”, “İşgal, grev, direniş” ve “Genel grev” sloganlarını attı. 

Serdaroğlu konuşması esnasında, olası bir grev erteleme veya grev yasağı kararını tanımayacaklarını, fiilen de olsa metal işçilerinin grevi sürdüreceğini deklare etti. Serdaroğlu’nun bu açıklaması miting alanında coşkuyla karşılanırken; işçiler, MESS’in 3 senelik sözleşme ve %8’lik zam teklifini, Bakanlar Kurulu’nun atacağı bütün engelleyici ve zorlayıcı adımlara rağmen, tanımamaya kararlı olduğu görüldü.

Mitingin öne çıkan yanlarından bir diğeri, Türk-İş’e bağlı Türk Metal sendikasından gözlemcilerin de orada bulunmasıydı. Türk Metal’den yetkililerin de miting alanında olduğu kürsüden anons edildiğinde, işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganıyla, onları da greve çağırdı. Türk Metal sendikası grev kararı almış olsa da, henüz grev tarihini açıklamış değil.

Mayıs 2019’un sonunda, Türk Metal sendikasına üye 181 bin işçi ile BMİS’e üye 32 bin işçinin, toplu iş sözleşmesi benzeri durumlarda ortak hareket edebilmelerini sağlayacak olan bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmanın ismi “Türkiye Metal İş Kolunda Faaliyet Gösteren Sendikalar Arasında Diyalog ve İşbirliğine Dair Ortak Anlaşma” idi. Sendikalı metal işçilerinin, bu tip bir ortaklaşma sayesinde TİS sürecinde patron karşısında önceki döneme oranla daha güçlü durabilecekleri aşikar.

Şimdi gözler, anlaşmaya uyup uymayacağının anlaşılması için, Türk Metal’de.

sikiş seyret

/