enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2668
EURO
35,0770
ALTIN
2.465,78
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Parçalı Bulutlu
15°C
Van
15°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
15°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
/
/
/

İstanbul’da binler “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” dedi

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla zamlara, ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkarılmasına ve OHAL uygulamalarına karşı binlerce yurttaş Bakırköy’de buluştu.

İstanbul’da binler “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” dedi
08.12.2019
A+
A-

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla zamlara, ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkarılmasına ve OHAL uygulamalarına karşı binlerce yurttaş Bakırköy’de buluştu.

 

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ‘İnsanca Yaşamak İstiyoruz’ sloganıyla vergi adaletsizliğine, zamlara, İşsizlik Fonu’nun yağmalanmasına, OHAL uygulamalarına karşı Bakırköy’de bir araya geldi. Bakırköy Pazar Alanı’nda gerçekleştirilen miting için binlerce yurttaş Dikilitaş’ta buluşarak yürüyüşe geçti. Polis, HDP flamaları taşıyan bir kişiyi arama yaptırmadığı gerekçesiyle gözaltına aldı. Yapılan yürüyüşün ardından kitle miting alanına girdi.

 

“BU MİTİNG BİR BAŞLANGIÇ”

Mitingde tertip komitesi adına konuşan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı; “Gözaltılara, tutuklamalara rağmen gelecek güzel günlere olan inancımız, sevdamız, öfkemiz ve coşkumuz var. Omuz omuza, yürekle yine bir aradayız. Emek, barış ve demokrasi güçleri adına sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.” dedi.

Saygılı konuşmasını söyle sürdürdü:

“Dünyanın dört bir yanında, Ortadoğu’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Latin Amerika’ya; işçilerin, kadınların, gençlerin, yoksulların, ötekileştirilenlerin isyan çığlıkları yükseliyor. Çünkü yaşamı her gün, yeniden üreten, emeğine, emekçi insanlığın emeğine saldıran, geleceğini ipotek altına alan kapitalist haydutların 40 yıllık vahşi politikası dibe vuruyor. Şimdi meydanlar konuşuyor. Söz sırası bize de gelecek.

17 yıldır Cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşayan ve yaşatan, seçme hakkına bile tahammül edemeyen, memleketi kayyum cumhuriyetine çeviren, bizleri iş cinayetiyle, çocuk istismarlarıyla koyun koyuna çalışmaya ve yaşamaya mahkûm eden AKP iktidarının gemisi batıyor. Bu gemiyi kurtarmaları mümkün değil. ‘Bu gemi batarsa hep birlikte batarız’ diyorlar. Biz emekçiler olarak bu gemide yokuz. Bizden artık AKP-MHP blokuna oy yok. Biz bu sömürü düzenine mahkûm değiliz. Kader diye yutturmaya çalıştıkları bu düzene dur diyebiliriz. Bu gücümüz var. Bu miting bir başlangıç.

Umutsuzluk yaymaya çalışıyorlar. Umutsuzluk yasak. Yılgın türküler söylemek de yasak. Biz, emek barış ve demokrasi güçleri olarak bundan sonra AKP düzeninin önümüze koymaya çalıştığı bu yöntem ve baskılara karşı mücadelemizi yükselterek devam ettireceğiz.”

 

“EMEKÇİNİN GÜNDEMİ HAYAT PAHALILIĞI”

Mitingde konuşma yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Öztürk, “İnsanlarımız geçim zorluğu nedeniyle evine ekmek götüremiyor. İktidardakiler bakın burası çok önemli diyerek büyüme rakamlarına inanmamızı bekliyorlar.” dedi.

 

Öztürk, konuşmasının devamında;

“Darbe girişimi, savaş var diyorlar, savaş ve barış sözcüklerini dahi yasaklıyorlar. Seçme iradesini yok sayıyor, sandıklarda kaybettikleri seçimleri YSK darbesiyle kazanmaya çalışıyorlar. Biz bugün buradan görevden alınan, tutuklanan bütün belediye başkanlarımız adına selam gönderiyoruz. Bütün bu yaşadıklarımızın sorumlusu 17 yıldır iktidarda olan AKP rejimidir. Emekçilerin gündemi art arda gelen zamlar, işsizlik, yoksulluk, enflasyon, hayat pahalılığı. Peki biz çaresiz miyiz? Hayır. Bizim gücümüz haklılığımızdadır. İşsizliğe, yoksulluğa, tek adam rejimine karşı mücadelemizi yürütüyoruz. Mücadelemizi, iş yerlerinden sokaklara kadar devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

“BİR DAHA DÖNMEMEK ÜZERE GİDECEKLER”

İstanbul Eğitim Sen 7 No’lu Şube Başkanı Özlem Tolu ise şu ifadeleri kullandı: “İş cinayetleri son hız devam ediyor; kadın cinayetleri, doğa katliamları, eğitimde gericileşme, laiklik karşıtlığı tam gaz devam ediyor. Öncelikli taleplerimiz işten çıkarmalar yasaklansın, asgari ücret açlık değil insan onuruna yakışır belirlensin, işsizlik fonu işçilere verilsin. Dünyanın dört bir yanında halk isyan ediyor. Türkiye’de KHK ile işten atılan kamu işçileri, işsizliğe mahkum edilen gazeteciler, madenciler, EYT’liler isyan ediyor. İsyanları, isyanımızdır. Onlar kaybedecekler çünkü ölüm vurdu damgasını alanlarına. Bir daha dönmemek üzere gidecekler.”

 

Mitingin öne çıkan talepleri şu şekildeydi:

  • Vergi adaletsizliği kaldırılsın
  • Elektrik, su ve doğalgazdan alınan vergi kaldırılsın
  • Emekçiden alınan gelir vergisi yüzde 15 ile sınırlandırılsın
  • Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınsın
  • İşsizlik Fonu işçilere verilsin
  • KHK ve OHAL uygulamaları kaldırılsın
  • Kayyumlar çekilsin

 

/