enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3294
EURO
35,1232
ALTIN
2.302,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
11°C
Van
11°C
Açık
Cuma Açık
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Açık
14°C
Pazartesi Açık
15°C
/
/
/

Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Basın şehidi Metin Göktepe, haber takibindeyken gözaltına alındıktan sonra polislerce katledilişinin 24. yılında mezarı başında anıldı.

Metin Göktepe mezarı başında anıldı
08.01.2020
A+
A-

Basın şehidi Metin Göktepe, haber takibindeyken gözaltına alındıktan sonra polislerce katledilişinin 24. yılında mezarı başında anıldı.

 

8 Ocak 1996 tarihinde, Ümraniye E Tipi Hapishanesi’nde katledilen tutuklular Orhan Özen ile Rıza Boybaş’ın cenaze törenini izlemek için gittiği Alibeyköy’de polisler tarafından gözaltına alınan ve götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonunda dövülerek katledilen Metin Göktepe, katledilişinin 24. yılında mezarı başında anıldı.

Esenler’deki Kemer Mezarlığında saat 11.00’de gerçekleştirilen anmaya Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’nin yanı sıra Cumartesi İnsanları, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, , Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu,Makina Mühendisleri Odası Başkanı Battal Kılıç,DİSK Cam Keramik İş Genel başkanı Birol Sarıkaş, Emek Partisi üyeleri, Emek Gençliği, Divriği Kültür Derneği üyeleri, çok sayıda gazeteci, Göktepe ailesi ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi çalışanları tarafından karanfiller bırakılırken, törene katılanlar “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın”, “Gazetecilik suç değildir” dövizleri taşındı.

 

“TÜM BU KUŞATMAYA RAĞMEN GERÇEĞE SAHİP ÇIKAN GAZETECİLER VAR”

“Evrensel yazıyor Metin yaşıyor”, “Metin Göktepe ölümsüzdür” sloganlarının atıldığı anmada konuşan Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Göktepe’nin öldürülmesi ve dava sürecine değindi. Göktepe davasında Türkiye’de ilk kez bir gazeteci cinayetinde faillerin ceza alıp hapis yattığını hatırlatan Polat şöyle konuştu:

“Dava sürecinde ciddi bir hukuk mücadelesi verildi. Bu dava için neredeyse Türkiye’nin etrafında bir buçuk tur atıldı. Dava sonucunda istediğimiz bir sonuç çıkmasa da ilk kez bir gazeteci cinayetinde bir mahkumiyet yaşandı. Her geçen gün gazeteciliğe sahip çıkmak daha da önem kazanıyor. Bugün de basın kuşatma altında, her gün gazeteci davaları var. Tüm bu kuşatmaya rağmen gerçeğe sahip çıkan gazeteciler var. Geriye dönüp baktığımız da Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Musa Anter, Hrant Dink ve kaybettiğimiz birçok meslektaşımız gerçeğin önemine ve halkın haber alma hakkında sahip çıkılması önemini bize bir kez daha hatırlatıyorlar.”

 

NE TÜRKİYE NE DÜNYA GAZETECİLER İÇİN TEKİN DEĞİL

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise, gazetecilik anlamında geçmişin kara bulutları ile birlikte gazetecilik için verilen mücadelelerin de hatırlatılması gerektiğini belirterek, “Ne Türkiye ne de dünya gazeteciler için daha tekin yerler. Bugün, Metin’in katillerine karşı verilen örnek dayanışmayı hatırlatmanın büyük önemi var. Metin bize bu mücadele gerçekliğini hep hatırlatacak” dedi.

 

HALKA HAKİKATİ ANLATTIĞI İÇİN KATLEDİLDİ

Anmaya katılan CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu da, şöyle konuştu:

“Metin Göktepe gazeteciydi ve Metin Göktepe gazeteciliği var. 24 yıl önce gazeteciliği kendi yapıyordu bugün sizler yapıyorsunuz. Metin ve niceleri halka hakikatleri anlattığı için katledildiler. Halka hakikatleri anlatmanın bedeli o gün de vardı, bugün de var. Metin katledildikten 24 yıl sonra hep birlikte Metin’i bir kez daha anarken halka hakikatleri anlatmak için, mücadele verirken, hakikat her zaman bir yerden ışıldar ve Metin Göktepe şahsında mücadele eden gazeteciler hakikati karşımıza çıkarmaya devam ediyor.”

 

METİN GÖKTEPE NASIL KATLEDİLDİ?

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da, Ümraniye E Tipi Cezaevinde öldürülen tutuklular Orhan Özen ile Rıza Boybaş’ın cenaze törenini izlemek için gittiği Alibeyköy’e gitmiş, basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmayan Göktepe yüzlerce insanla birlikte gözaltına alınmıştı.

Eyüp Kapalı Spor Salonu’na götürülen Göktepe, burada polislerin şiddetine maruz kalmış ve dövülerek öldürülmüştü. Metin Göktepe’nin duvardan düştüğü iddia edilmişti.

Açılan dava ilk olarak İstanbul’dan Aydın’a daha sonra da “güvenlik” gerekçesiyle Afyon’a taşınmıştı.

Dava 28 Eylül 2000’de tamamlandığın, beş polis memuruna “kastı aşan insan öldürmek” ve “faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek” suçlarından verilen yedişer yıl altışar ay hapis cezasının onanmasıyla bitmişti fakat mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000’de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu.

Sadece bir polis memuru Yargıtay’ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı.

/