enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3294
EURO
35,1232
ALTIN
2.302,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
11°C
Van
11°C
Açık
Cuma Açık
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Açık
14°C
Pazartesi Açık
15°C
/
/
/

Limter-İş’ten, metal grevine destek çağrısı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Limter-İş sendikası 5 Şubatta başlayacak olan metal grevine destek çağrısı yaptı.

Limter-İş’ten, metal grevine destek çağrısı
30.01.2020
A+
A-

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Limter-İş Sendikası 5 Şubat’ta başlayacak olan metal grevine destek çağrısı yaptı.

 

DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası, Tuzla’da bulunmam tersaneler önünde 5 Şubat’ta Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından başlatılacak  olan metal grevine destek çağrısı yaptı. Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen Limter-İş üyeleri, Tuzlada bulunmam tersanelerin önünde yaptıkları basın açıklamasında, tersane işçilerine metal grevine destek verme çağrısı yaptı: 

“DAYANIŞMA İLE KAZANACAĞIZ

Metal iş kolunda yürütülen toplu iş sözleşmesinde sona gelindi. MESS’in işçiye dayattığı TİS, kölelik koşullarında çalışmak ve sefalet ücretine mahkum etmek. 130 bin sendikalı metal işçisi bu duruma karşı çıktı. 19 Ocak’ta Gebze ve Bursa’da yapılan metal işçleri mitinginde MESS’in dayatmalarına karşı patronları uyararak 5 Şubat’ta grev kararı aldı. Metal patronları örgütü MESS, işçi sendikalarının aldığı grev kararına karşı lokavt ilan ederek metal işçilerine rest çekmiş oldu.
28 Ocak Çarşamba günü, patronların sendikası mess, Türk metal ve öz çelik iş sendikalarıyla MESS, birinci 6 aylık zammı yüzde 18,46 ve birinci yıl için yüzde 25,5 zam yapıldığını kamu oyuyla paylaştılar sözleşmenin 2 yıllık olduğunu açıkladı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası öncülüğünde MESS’in yüzde 25,5 talebini kabul etmeyeceğini bildirdi ve 5 Şubat’ta greve çıkacağını duyurdu. 2018’de başlayan ekonomik krizi işçilerin daha fazla yoksullaşmasına neden olurken üst üste yapılan zamlar işçilerin yaşam koşullarını iyiden iyiye zorlaştırdı. Ancak ne hükümetin ne de MESS’in işçilerin yaşam kalitesiyle ilgili bir adım atmak gibi bir niyeti yok. Aksine işçileri daha da açlık ve yoksullukla terbiye etmeye çalışılmaktadır. İş yerlerinde modern kölelik ve esnek çalışma dayatılmaya çalışılıyor. Metal işçileri bu duruma 5 Şubat’ta Birleşik Metal-İş sendikası öncülüğünde bütün bu yok sayılmaya işçilerin birer makine yerine konulmasına karşı greve çıkarak cevap verecek.

İnsanca yaşam ve çalışma koşulları isteyen metal işçilerinin 5 Şubat’ta başlatacakları  grevi tersane işçileri olarak destekliyoruz. Sınıf dayanışması ile metal patronlarının lokavt kararını boşa çıkartacağız.  Zira işci sınıfının  dayanışma ile aşamayacağı engel bulunmuyor. Eminim ki metal grevinin zaferini birlikte kazanacağız.”

“BU GREV TÜM İŞÇİ SINIFININ GREVİDİR”

Limter-İş Genel Sekreteri ve DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı tersane işçilerine yönelik yaptığı açıklamasında metal iş verenleri ve metal işçileri temsilcileri arasında yapılan görüşmenin sonunda metal iş verenlerinin işçilere sefalet dayatmasında bulunduğunu söyledi. Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nın işçilere danışmadan sefalet ücretini kabul ettiğini, ancak Birleşik Metal-İş Sendikası’nın bu dayatmayı kabul etmeyerek grev çağrısı yaptığını hatırlatan Saygılı 5 Şubat’ta çıkılacak olan grevin sadece metal işçilerinin değil tüm işci sınıfının grevi olduğunu ifade etti.

 

“LOKAVT SÖKMEYECEK, METALDE GREV KAZANACAK”

Saygılı, “Metal işçisinin kazanması demek tersane işçisinin de kazanması demek. Bu grev işci sınıfının grevidir. Bu nedenle tüm tersane işçisi arkadaşlarımızı, 5 Şubat’ta başlayacak olan metal grevine destek vermeye çağırıyoruz. Lokavt sökmeyecek, metalde grev kazanacak.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

/