enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3334
EURO
35,1194
ALTIN
2.302,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
11°C
Van
11°C
Açık
Cuma Açık
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Açık
14°C
Pazartesi Açık
15°C
/
/
/

İSİG Meclisi: Kasım ayında 126, 2019’un ilk 11 ayında 1606 iş cinayeti yaşandı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Kasım 2019’da yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı. Rapora göre geçtiğimiz ay en az 126, yılın ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi: Kasım ayında 126, 2019’un ilk 11 ayında 1606 iş cinayeti yaşandı
07.12.2019
A+
A-

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Kasım 2019’da yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı. Rapora göre geçtiğimiz ay en az 126, yılın ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi.

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Kasım ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda son zamanlarda artan intiharlara değinilerek, “İntiharlar, birden çok faili bulunan politik bir cinayettir” tespitine yer verildi ve kapitalizmin zenginler için yaşam, yoksullar için ölüm anlamına geldiği vurgusu yapıldı.

  • İSİG Meclisi’nin yayımladığı “Kasım 2019 İş Cinayeti” raporuna göre kasım ayında en az 126, 2019’un ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi.
  • İş cinayetlerinde yaşamını yitiren 126 işçinin 108’i ücretli, 18’i ise çiftçi ve esnaf olarak kendi nam ve hesabını çalışıyordu.
  • Yaşamını yitirenlerin 3’ü kadın işçi, 123’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
  • Kasım ayında 3çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri ticaret, metal ve konaklama işkollarında gerçekleşti.
  • 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 33 emekçi bulunuyor: Çiftçi, gıda, maden, kimya, eğitim, çimento, metal, inşaat, taşımacılık, gemi, konaklama, belediye ve genel işler işçileri.

 

3 MÜLTECİ İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Rapora göre, kasım ayında 3 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 1’i Afganistanlı, 1’i İranlı ve 1’i Suriyeli.

 

ÖLÜMLERİN ANA GÖVDESİNİ GÜVENCESİZ İŞÇİLER OLUŞTURUYOR

Kasım ayında en fazla işçi ölümü inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Bu ay tarımda ölenlerin çoğu çiftçi ve zeytin hasadında ölenlerdi. Sanayide ölen işçilerde bütüne göre oransal bir artış mevcut. Metal, enerji, maden, kimya, gıda, gemi ve ağaç işkolu gibi yaygın bir yelpazede.

Bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor: taşeron ve yevmiyeli çalışanlar ile sigortasız işçiler oluşturuyor.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, patlama/yanma, şiddet ve elektrik çarpması olarak kaydedildi.

İŞ CİNAYETLERİNİN GERÇEKLEŞTİĞİ KENTLER

İSİG Meclisi, kasım ayında Türkiye’nin 44 şehrinde ve yurtdışında 6 ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit etti:

15 ölüm İstanbul’da; 10 ölüm Gaziantep’te; 7 ölüm Kocaeli’de; 6’şar ölüm Bursa ve İzmir’de; 5’er ölüm Afyon ve Antalya’da; 4’er ölüm Ankara, Diyarbakır, Muğla ve Sakarya’da; 3’er ölüm Balıkesir, Eskişehir, Samsun ve Şırnak’ta; 2’şer ölüm Bilecik, Çorum, Edirne, Hakkari, Kütahya, Malatya, Şanlıurfa, Uşak ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Adana, Aydın, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Belçika, Endonezya, Irak, Kuzey Kıbrıs, Macaristan ve Suudi Arabistan’da yaşandı.

Ölen işçilerin sadece birinin sendikalı olduğunun belirtildiği raporda “40’lı yaşlardaki Ankara Çankaya Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan DİSK Güvenlik-Sen üyesi Gürhan Koca ekonomik nedenlerden dolayı intihar ederek yaşamına son verdi” denildi.

 

İŞ CİNAYETLERİNİN AYLARA GÖRE DAĞILIMI

Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi, Eylül ayında en az 147 işçi, Ekim ayında en az 158 işçi ve Kasım ayında en az 126 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk on bir ayında en az 1606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporun tamamı için tıklayın

/