enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
19°C
Van
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Açık
17°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Parçalı Bulutlu
20°C
/
/
/

Gecenize gündüzünüze Lenin Şafağı düşsün

Gazeteci – Yazar Hilmi Toy, Vladimir İlyiç Ulyanov’un ölümünün 96. yıldönümüne ilişkin Avrupa Forum’a yazdı. Keyifli okumalar

Gecenize gündüzünüze Lenin Şafağı düşsün
23.01.2020
A+
A-

“Bin dokuz yüz on yedi

ikinciteşrin yedi…

Yumuşak ve derin

sesiyle Lenin:

“Dün erkendi, yarın geç

zaman tamam bugün,” dedi..

Yağlı çarklılarla yağlı işçiler:

“Bugün!” dedi” diye anlatır Nazım Hikmet şiirinde. 

 

22 Nisan 1870 yılında doğan Lenin, 21 Ocak 1924 yılında yaşama veda etti yaşamaya değil. 54 yaşında ayrıldı aramızdan, aklımızdan, yüreğimizden, kavgamızdan değil. Berthold Brecht’in dediği gibi “Lenin deriz partiyi kastederiz, parti deriz kastettiğimiz Lenin”.

54 yaşın kemalinde, 54 yaşın ehlinde ayrıldı aramızdan Nazım’ın dediği gibi “Oralı ilk adamı yüzyılımın/Bütün yurtlarımın yurttaşı Lenin yoldaş”. Bugün 96 yıl geçti aradan, zaman akıp geçti nehirler gibi, ama unutmadı dünyanın işçileri, halkları unutmadı yurttaş Lenin’i. Fabrikada tarlada, dağda bayırda, derste sırada, Mahpus damlarında hep var oldu yanıbaşımızda. Baş ucumuzdan eksik olmadı kitapları, fikirleri denizci fenerimizdi hep. Öğreten Öğretmenimizdi. Bugün 96. Ölüm yıldönümünde de öğretmeye, devam ediyor, ideallerimizde yaşıyor, yaşayacak!

Vladimir İlyiç Lenin’in düşünceleri bugün de eylemimize yol gösteriyor, mücadelemizde yaşıyor. 

Nazım Hikmet’in anısına yazdığı gibi : “Lenin diyorum da, Vilidamir İliç/içimde bir rahatlık /bir güven: kendime, insanlara, toprağa /bir uçsuz bucaksız sevinc/Lenin, diyorum da Vilidamir İliç /bir bayrak, bir mavilikte /kızıl bir gül açıyor /elmalar saçılıyor/çocuklar /ak, kara, sari/güle oynaya topluyor elmaları”

Yoldaş V.İ.Lenin 96 yıl önce bugün hayata veda etti. Berthold Brecht: “Lenin öldüğünde /Ağaçlar ve yapraklar / ‘Gidiyorum’ der gibiydi” diyor. Bir ağacın yapraklarının dönüp ‘Ben gidiyorum’ demesi gibiydi Lenin’in gidişi.

İşçi sınıfının büyük önderi, Kürt Şair Cegerxwin’in “Körleri göz nuruna kavuşturmuş, sağır kulakları açmış” dediği şanlı Ekim devriminin önderi, Marksizm’in kuramcısı “Bütün ülkelerin işçileri ve ezilen halkları Birleşin!” diyen Vladimir İlyiç Lenin’i saygı ile anıyoruz.

Dünya Lenin gibi bir önderin yokluğunu yaşıyor bugün. Dünya onun yokluğunun boşluğunda dönüyor. Uzlaşmaz sınıf devrimciliği, sınıf çizgisi ve sınıfın eylemi Lenin gibi önder ve öğretmenin yokluğunu derinden yaşıyor bugün.

İşte tamda bu yüzden daha çok okumalıyız Lenin’i. Hep başucumuzda durmalı, elimizden eksik olmamalı Ne yapmalı, nasıl yapmalı, neyi yapmamalıyız? Sorularına yanıt ve de sorunlarına çözüm için. Ne Yapmalı? Demokratik Devrimde Sosyal-Demokratların İki Taktiği, Bir Adım Geri İki Adım İleri, Halkın Dostları Kimlerdir?, Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı, Nisan Tezleri, Emperyalizm, Emperyalist Savaş Üzerine, Devlet ve Devrim, Proletarya Diktatörlüğü, kısacası bütün eserlerini okumalıyız, öğrenmeliyiz. Öğrenirken öğretmeli, öğretirken öğrenmesini bilmeliyiz.

“Öldü büyük ustamız, /öl-dü. /Lakin arkasında kolu bağlı bırakmadı bizi. /Bize sanatın sırrını öğretip öldü. /Tamamlayacağız” demişti Nazım Hikmet. Tamamlamak her sınıf bilinçli işçinin, sosyalistin görevi. Görevi yerine getirmek için ‘başlar yukarı yoldaşlar’ diyenlerden olmalıyız. İşte o zaman “Öl-mez, /Ölemez, /yüzyılların dönüm yerini en önde geçen adam. /Fırtınalarda feneri ilk önce seçen adam./… / Nasıl yumar gözlerini? Yalan! Yalan! Yalan! /Yalan söylüyorsun ulan, /Ebediyen duymamak olur mu hiç Lenin’in sözlerini? /Yankının yankısı okuyun /Okuyun haykırarak, /Okuyun sesinizle demir çubukları kırarak, /Okuyun Lenin’den bir satır!”. 

Marksizm adına Marksizm’in temel ilkelerini sulandıran, Leninizmin refaranslarını yok sayan her türden oportonist, revizyonist fikirleri harmanlayan, teorik açmazlığı ve yetmezliği bahane kılanlara karşı mücadele için Lenin gibi öğretmen ve önderlerin yokluğunu yaşıyor dünyanın her yerinde sosyalistler, işçiler ve tüm emekçiler.

Ne söylesek, ne yazsak hep bir yanı eksik kalır. Bazı şairlerin şiirleriyle anmak, anarken yazmak istedim. Yazıyı Nazım Hikmet’in bir çift sözüyle bitirmek en güzeli.

“Komünistler bir çift sözüm var size:/ ister devlet başında olun, ister zindanda /ister sıra neferi, ister parti katibi, /Lenin girebilmeli, her zaman, her mekanda /işinize, evinize, bütün ömrünüze/ kendi işi, öz evi, kendi ömrüymüş gibi”. 

96. Yılında Şan Olsun Lenin’ine. Geceyi gündüzü aydınlatan Lenin şafağına selam olsun!

Bu yazı Avrupa Forum‘dan alınmıştır

porno sex

/