enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
17°C
Van
17°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
17°C
Pazartesi Açık
18°C
Salı Açık
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
/
/
/

Çin Virüsü yayılıyor, WHO acil bildiri hazırlığında

Çin’de yayılan ve korona virüsünün yeni bir türü olduğu düşünülen yeni virüsten ölenlerin sayısı 4’e çıkarken, virüsün SARS aksine “insandan insana da bulaştığı” anlaşıldı.

Çin Virüsü yayılıyor, WHO acil bildiri hazırlığında
A+
A-

 

Çin’de yayılan ve korona virüsünün yeni bir türü olduğu düşünülen yeni virüsten ölenlerin sayısı 4’e çıkarken, virüsün SARS aksine “insandan insana da bulaştığı” anlaşıldı.

 

Çin’de 2019 yılı sonunda ortaya çıkan ve diğer Asya ülkelerine de yayılmaya başlanan virüsten ölenlerin sayısı dörde çıktı. Dördüncü hastanın 89 yaşında olduğu ve hastalığı virüsün ilk çıkış noktası olan Wuhan kentinde kaptığı açıklandı. 

 

VAKA SAYISI 200’Ü AŞTI

Öte yandan Çinli uzmanlar korona virüsünün bir çeşidi olduğu düşünülen virüsün türünün “insandan insana da bulaşabilen” yeni bir çeşit olduğunu tespit etti. 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun Pazartesi günü (dün) akşam saatlerinde virüsün sadece hayvandan insana değil insandan insana da bulaştığını doğruladı. 

Çin’de Pekin ve Şanghay eyaletleri de dahil şu an için 200’den fazla kişinin virüsü kaptığı belirtiliyor. 

 

VİRÜSÜN TEMEL BELİRTİLERİ

Virüsün belirtileri klasik solunum yolu rahatsızlıklarıyla oldukça benziyor. Ateş, öksürük ve nefes alma zorlukları en temel belirtiler arasında. 

 

WHO ACİL BİLDİRİ HAZIRLIĞINDA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ebola gibi virüslerin yayıldığı dönemlerde yaptığı gibi uluslararası halk sağlığı için acil durum bildirisi yayınlamayı göz önünde bulunduruyor. 

Bildiri için yarın (Çarşamba günü) yapılacak WHO toplantısından çıkacak karar bekleniyor. 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ayrı bir açıklamada Wuhan’da 15 sağlık çalışanının da virüsten etkilendiğini, birinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Sağlık çalışanlarının hastalığı, virüsle enfekte olan diğer hastalardan kaptığı belirlendi.

 

DÜNYADA ÖNLEMLER ARTIYOR

Çin dışında, Tayland’da iki, Japonya’da bir, Güney Kore’de bir vakanın daha ortaya çıkması dünyayı harekete geçirdi. 

Avustralya, Singapur, Hong Kong, Tayvan ve Japonya’da Wuhan’dan havayoluyla gelen yolcular taranmaya başladı. ABD’li yetkililer de geçen hafta yaptığı açıklamada San Francisco, Los Angeles ve New York’taki havaalanlarında benzeri önlemler aldığını açıkladı. 

Avustralya’da Wuhan’dan gelen bir hasta karantinaya alıp yolcuya testler yaptı. Avustralya her yıl bir milyon turist ile en çok Çinli turist alan ülke konumunda. 

Virüs 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinden yayılmaya başladı ve WHO’ya göre 218 vaka var. Ancak Londra merkezli Imperaial College, Salgın Analiz merkezi (MRC) raporlarına göre de virüsün hali hazırda 1700 kişide olduğu düşünülüyor. 

Hong Kong Üniversitesi Tıp Dekanı Gabriel Leung ise 1300 vaka civarında yayıldığını düşünüyor. 

 

VİRÜSÜN GENETİK KODU

2019-nCoV kod adı verilen virüs, 2000’lerin başında pekçok ülkede toplam 774 kişinin ölümüne sebep olan Sars virüsü gibi korona virüsünün bir kolu olarak düşünülüyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, virüsü kontrol altına almak için “tüm çabaların” gösterildiğini söyledi

 

“ETLERİ VE YUMURTALARI PİŞİRİN” UYARISI

Virüsün Wuhan’daki bir deniz ürünleri ya da vahşiyaşam dükkanındaki enfekte olmuş hayvanlardan çıktığı düşünülüyor. 

WHO, bölgedeki insanlara hayvanlarla “korunmasız” kontakt kurmamaları, etleri ve yumurtaları pişirerek yemeleri ve soğuk algınlığı benzeri tüm semptomlarda kimseyle temas kurmamaları uyarısında bulundu.  

 

KAYNAK: BİANET

/